Hírek

A környezetbarát szívószálat komposztálni sem kell

Egy új, biológiailag lebomló, úgynevezett phade szívószál jelent meg a Dunkin’ amerikai boltjaiban. Gyártója, a WinCup szerint otthon vagy ipari létesítményben lehet komposztálni, de az sem gond, ha egyáltalán nem komposztálják.

„Nem számít, ha az óceánba, a tengerpartra, a hátsó udvarba, az út szélére vagy egy hulladéklerakóba kerül, a phade-nek akkor is nagyszerű lesz az élettörténete, mivel visszaváltozik szerves anyaggá ” – mondta Brad Laporte, a WinCup vezérigazgatója.

Az új szívószálak PHA-ból – polihidroxi-alkanoátokból – készülnek, amelyek cukor vagy keményítő alapanyagok erjesztésével állíthatóak elő, jelen esetben repceolajból. A Dunkin’ tavaly nyár vége óta az Egyesült Államokban lévő mintegy 250 üzletében teszteli őket.

Korábban a hagyományos szívószálaknak háromféle alternatívája volt:

  • Papírszívószálak, melyeknél gyakran nem biológiailag lebontható ragasztókat használnak és gyorsan eláznak.
  • PLA-ból készült szívószálak: ezek megújuló anyagokból, például kukoricakeményítőből vagy cukornádból készülnek. Sok esetben a hagyományos műanyag szívószálak cseréjére használták őket, de csak ipari létesítményekben komposztálhatóak, amelyek nem mindenhol állnak rendelkezésre. Továbbá, ha az óceánba kerülnek, nem bomlanak le.
  • A harmadik alternatíva a fémből készült, többször használható szívószálak.

A WinCup, amely a szívószálak mellett eldobható poharakat, tányérokat, tárolókat és fedeleket gyárt, körülbelül másfél évet töltött a phade szívószál kidolgozásán. A vállalat több másik céggel együtt vizsgálja a PHA más termékekben történő felhasználását.

A költségszint még nem elég jó

A PHA-t évek óta az egyszer használatos műanyag alternatívájaként emlegetik, de még nem érte el a nagyüzemi ipari termelést. A BloombergNEF kutatása szerint a technológiát eldobható testápolási cikkekben, például samponos palackokban, borotvákban, valamint autószőnyegekben vagy akár lakberendezési bútorokban is használták már.

A Nestlé SA 2019-ben jelentette be, hogy egy PHA-ból készült, biológiailag lebomló vizes palack kifejlesztésén dolgozik, az Ikea pedig még 2016-ban kötött partneri megállapodást a Newlight Technologies biotechnológiai céggel az AirCarbon technológiájának, a PHA-alapú hőre lágyuló anyagnak a felhasználására.

A termelési költségek azonban még nem ideálisak, mert az alapanyagok drágák, a PHA előállításának a folyamata bonyolult, és egyelőre csak kis mennyiségeket állítanak elő, mert költségszinten nem minden termékcsoportban tudja felvenni a versenyt a hagyományos (mű)anyagokkal.

A szívószálak esetében viszont – mivel eleve olcsó termékről van szó – a PHA szívószálak felára viszonylag alacsony a műanyag szívószálakhoz képest, a papír szívószálaknál pedig még olcsóbbak is, így van remény, hogy a cégek hajlandóak lesznek átállni erre a 100%-ban lebomló termékre.

Forrás: Bloomberg