Hírek

Húsz cég felel az eldobható műanyagtermékek okozta szennyezés 55%-áért

Mindössze 20 cég felel az egyszer használatos műanyagtermékek okozta globális szennyezés 55%-áért, derült ki egy friss kutatásból. A listán szereplő cégek nagyrészt olaj- és gázipari, illetve vegyipari vállalatok, vannak köztük állami szereplők és multinacionális nagyvállalatok egyaránt. 

A Plastic Waste Makers Index (azaz műanyaghulladék-gyártók indexe) készítői most először tették közzé azoknak a cégeknek a listáját, amelyek azokat a polimereket gyártják, melyekből eldobható műanyagtermékek készülnek. Ilyenek például a műanyagzacskók, a műanyag üdítős palackok vagy éppen az arcmaszkok, mely termékek rövid életútjuk után a tengerekben kötnek ki, szeméttelepekre kerülnek vagy elégetik őket.

Szintén sokatmondó adat, hogy a lista első három helyezettje – az amerikai ExxonMobil olajtársaság, a szintén amerikai Dow vegyipari cég és a kínai Sinopec olaj- és gázipari vállalat – együttesen a globális műanyagszennyezés 16,8%-áért felelős.

Mindössze a legyártott egyszer használatos műanyagok 10%-15%-a kerül újrahasznosításra évente, és 2050-re a műanyagok várhatóan az üvegházhatású gázkibocsátás 5-10%-áért felelnek majd.

Forrás: Kitekintő.hu / The Guardian