Hírek Tippek

Környezettudatos karácsonyi tippek a főzéstől az ajándékozásig

A Karácsony az év legcsodálatosabb, de egyben legpazarlóbb időszaka is. Nem azt kérjük, hogy Te légy a Grincs, hanem inkább azt, hogy tudatos döntéseket hozz, és apró változtatásokkal egy sokkal környezettudatosabb ünnepben lehet részed. Összeszedtünk néhány javaslatot, melyek segíthetnek egy környezetkímélőbb Karácsony megvalósításában.

Az ünnepek gyakran az ételek köré összpontosulnak és hatalmas élelmiszerpazarlás lehetséges forrásai. A világszerte megtermelt élelmiszer egyharmada elvész a globális élelmiszerellátási-lánc egy pontján.

Magyarországon évente átlagosan majdnem 70 kg élelmiszerhulladékot termel egy lakos. Ez talán nem tűnik olyan nagy problémának, mert a szerves anyagok, mint például az élelmiszerek lebomlanak, igaz? Igen, de a lebomló szerves anyagok üvegházhatású gázokat termelnek – olyan gázokat, amelyek megkötik a hőt a légkörben, és hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

Az élelmiszer előállítása és betakarítása a környezeti erőforrásokat is megterheli. Az EPA jelentése szerint a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 10 százalékáért felelős.

Hogyan csökkentheted az élelmiszerpazarlást az ünnepek alatt?

  • Az ünnepi bevásárlás előtt hagyd kiürülni a fagyasztót.  Az élelmiszerek lefagyasztása kiváló módja annak, hogy megelőzd a pazarlást, a maradékot lefagyaszthatod, ahelyett, hogy a szemetesbe dobnád.
  • Próbáld meg megfelelő méretűre tervezni a főzést, vagyis ne plusz 2-3 főnek főzz minden alkalommal.
  • Légy okos az élelmiszertárolás terén. Keresd a gyümölcsök és zöldségek legjobb tárolási módját, hogy ne romoljanak vagy rohadjanak meg.
  • Írj részletes bevásárlólistát és győződj meg róla, hogy tényleg a szükséges mennyiségeket tartalmazza. Például 2 darab vagy fél kiló répára van szükséged.
  • Vásárolj helyben és szezonálisan. A helyi termelői piacról vagy kézművestől történő vásárlás csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel lerövidül az élelmiszerek szállítása során megtett távolság.
  • Használj fenntartható háztartási cikkeket, kerüld az egyszer használatos termékeket.
  • Ne dobj ki ehető ételt. Az ételmaradékot (gyümölcs és zöldség héja stb.) komposztálhatod, illetve a fel nem bontott és fel nem használt élelmiszereket alapítványoknak adományozhatod, akik a megfelelő helyre juttatják.

Az ajándékcsomagolás óriási mennyiségű hulladékot termel, tehát egyértelmű, hogy ezen a területen is számítanak a döntéseink. Az Egyesült Királyságban 227 000 mérföld (363 000 km) csomagolópapírt használnak fel évente. És nem csak papírt: az Egyesült Királyságban a becslések szerint évente 40 millió tekercs ragasztószalagot használnak el, az amerikaiak pedig évente 38 000 mérföldnyi (60 000 km) szalagot dobnak el.

Melyek a csomagolópapír hulladékmentes alternatívái?

  • Ha új csomagolópapírt szeretnél vásárolni, válaszd a környezetbarát változatokat. A legtöbb csomagolópapírban található festékek és tinták megnehezítik a pépesítést az újrahasznosítás során. Kerüld a csillogó, fóliás, fémes, laminált és viasszal bevont csomagolópapírokat.
  • Kerüld a celofánt, helyette használd az újrahasznosítható selyempapírt.
  • Használj papír alapú ragasztószalagot vagy természetes lenzsinórt.
  • Íme néhány kreatív, hulladékmentes csomagolóanyag: újságpapír, magazinok belső oldalai, papír bevásárló szatyor, maradék anyagok, régi térképek.
  • Választhatod azt is, hogy egyáltalán nem csomagolod be az ajándékokat. Az ajándékok becsomagolása lehet hagyomány, de a „meztelen” ajándékozással új hagyományt teremthetsz.

Most egyszerűbb, mint valaha környezettudatosabb ajándékokkal lepni meg szeretteinket. Íme néhány hasznos és használható tipp a zero waste jegyében:

  • Bérlet vagy belépő múzeumokba, cirkuszba, moziba, színházba, parkba, kalandközpontokba, edzőtermekbe, szabadulószobákba attól függően, hogy a megajándékozott mit szeret csinálni szabadidejében.
  • Utalvány masszázsra, arckezelésre, manikűrre, pedikűrre, workshopra.
  • Közös élmény – készítsd el saját kezűleg a személyre szóló ajándékutalványokat. Lehet ez egy piknik a parkban, őszinte beszélgetés, séta, túrázás egy kedvenc vagy ismeretlen helyen, kávézás, teázás. Bármelyiket is választod, biztos siker, mivel az időddel és figyelmeddel ajándékozod meg a másik személyt.
  • Előfizetések magazinokra, újságokra vagy podcastokra.
  • Szerezd be az ajándékokat a közeledben lévő termelőktől, kézművesektől. Így nemcsak az ökológiai lábnyomodat csökkented, de családokat is támogatsz.
  • Ha mégis terméket ajándékozol, figyelj, hogy tartós és javítható legyen vagy újrahasznosított anyagból készüljön.
  • Az ajándékot válaszd a környezettudatos mindennapok elve alapján, így lesz a vászonszatyor, csatos üveg, textil szalvéta, méhviaszos kendő vagy vászonzsák a tökéletes választás.

Ha már a fenntarthatóság jegyében tervezzük a Karácsonyt, nézzük meg, hogy mi a helyzet a karácsonyfával. Ha már vásároltál egy műfenyőt, akkor használd azt. A Carbon Trust szerint legalább 10x kell használni egy műfenyőt, hogy a környezetre gyakorolt hatása kisebb legyen, mint egy vágott fenyőnek.  A műfenyőket gyakran Kínából szállítják, ami sokkal jobban növeli ökológiai lábnyomukat, illetve egy PVC nevű anyagból készülnek, amely veszélyes hulladékot és kibocsátást hoz létre a gyártás során, és nehéz újrahasznosítani őket.

A legfenntarthatóbb karácsonyfa a cserepes, élő fa, amelyet vissza lehet vinni vagy el lehet ültetni az ünnepi időszak letelte után a saját udvarodban, illetve korlátozottan, de már Magyarországon is elérhető a fenyő kölcsönzés.

Végül, de nem utolsósorban fenntartható döntéseket hozhatsz a karácsonyi fényeket illetően is. Az Energy Star-tanúsítvánnyal rendelkező égők 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, ezért figyelj arra, hogy fényfűzéreid LED-esek legyenek, ne pedig hagyományos izzók.

Szabó Tímea