Hírek

Júliustól eggyel kevesebb élelmiszer-adalékanyagot használhatnak a gyártók

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.

A titán-dioxidot kémiai reakció segítségével a természetben előforduló titánvasércből nyerik és fehér színű ételek előállítása során használják. Szakemberek már korábban is jelezték, hogy az E171 jelzésű élelmiszerszínezéknek rákkeltő hatása lehet. A francia kormány még 2019-ben betiltotta használatát.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, levesek, szószok és salátaöntetek, rágógumik, drazsék, kozmetikumok és gyógyszerek, illetve étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják – tették hozzá.