A titán-dioxid elsősorban a fényvédő krémek, naptejek összetevőjeként ismert, ugyanakkor rengeteg élelmiszerben is használják: fagyasztott pizzán, különböző szószokban, ciukormázakban és egyéb édességekben.
A titán-dioxid, más néven E171, mint összetevő segít blokkolni a napsugarakat, amikor a strandon bekenjük a bőrünket egy naptejjel, de vajon elfogyasztva is poztiív hatása van? Valőszínűleg nem, így aggodalomra adnak okot az elfogyasztásának lehetséges egészségügyi kockázatai.
Az élelmiszergyártók a titán-dioxidot az élelmiszerek színének élénkítésére használják. Gondoljunk például a fagyasztott pizzán lévő mozzarellára, mely így fehérebb – és ezáltal vonzóbb – lesz vagy a Skittles cukorka igencsak élénk színeire.
A titán-dioxid alapvetően „fehérít”, de más színekkel kombinálva az élénkséget is fokozza, ami pedig könnyebben eladhatóvá, kívánatosabbá teszi az adott terméket.
https://www.instagram.com/p/DEdN-TsPpSV/
Egyes – főként állatokon végzett – kutatások azt sugallják, hogy ennek a mesterséges színezéknek a fogyasztása immunrendszeri problémákhoz, gyulladásokhoz és DNS-károsodáshoz vezethet, ami elősegítheti rákos megbetegedés kialakulását.
Ennek nyomán az EU 2022-ben be is tiltotta ennek a színezéknek a használatát, ugyanakkor a világ más részein sokkal lazább a szabályozás.
Egy friss tanullmány pedig már embereknél is kapcsolatot talált a titán-dioxid fogyasztása és a bélrendszeri gyulladáok között.
Nem könnyű elkerülni
A kézenfekvő megoldás a tudatos fogyasztók számára: ha a termék csomagolásán az összetevők között szerepel a titán-dioxid, akkor nem kell megvenni.
Itt jön azonban a neheze, az Egyesült Államokban például a gyártóknak nem kötelező név szerint feltüntetniük a csomagoláson, hogy a termék tartalmaz titán-dioxodot, elég csak „mesterséges színezékként” jelölni.
Ráadásul a tudományos eredmények egyelőre nem meggyőzőek, így sok országban továbbra is engedélyezett az összetevő használata. Egyes tanulmányok nem mutattak ki negatív egészségügyi hatásokat, így Kanada, Ausztrália és Új-Zéland nemrégiben felülvizsgálta álláspontját, és úgy tartják, hogy az élelmiszerekben található titán-dioxid biztonságos.
Forrás: WSJ / Instagram