Táplálékaink a szervezetünk energiaforrásai és építőanyagai. Tápanyagokat a táplálkozás során juttatunk szervezetünkbe, ezek feladata sejtszinten építeni a szervezetünket, illetve energiával ellátni azt. Tehát igaz a mondás, hogy az vagy, amit megeszel.
A tápanyagokat két kategóriába sorolhatjuk: makro- és mikrotápanyagok. Makrotápanyagból sokkal többre van szükségünk, mivel ezek szolgálják az energiát az anyagcseréhez. A zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok makrotápanyagok.
Leggyorsabban felhasználható és legfontosabb energiaforrásai a szervezetnek a szénhidrátok. A szénhidrátok közé tartozik például a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a répa- vagy nádcukor (szacharóz), a keményítő és a cellulóz.
Táplálékaink közül a zsírok és az olajok tartalmazzák a legtöbb energiát. Egy gramm zsírból kétszer annyi energiához lehet jutni, mint ugyanannyi szénhidrátból vagy fehérjéből.
A fehérjék a test tömegének mintegy hatodát teszik ki. Minden életkorban fontos, hogy étrendünk megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét tartalmazzon, de különösen fontos ez gyermek- és fiatalkorban, mivel a fejlődő szervezetnek nagyobb mennyiségű fehérjére van szüksége.
A mikrotápanyagok kémiai anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az emberek egészségéhez, a test különféle funkcióihoz, mint például a növekedés és a betegségek megelőzése. Főbb csoportjai az ásványi anyagok, a vitaminok és a nyomelemek.
Egyes ásványi anyagokra nagyobb mennyiségben van szükségünk más vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz képest, így ezeket a makrotápanyagokhoz soroljuk. Ilyen a nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, klór.
Makrotápanyagokban gazdag ételek: gabonafélék (rizs, búza, árpa), hüvelyesek, hús, hal, burgonya, diófélék, olajos magvak.
Mikrotápanyagokban gazdag ételek: zöldségek, gyümölcsök, tojások, tej, zöld leveles zöldségek, erjesztett ételek, csírázott ételek.
Név | Típus | Miben van szerepe? | Miben található? | |
---|---|---|---|---|
A-vitamin | retinol | vitamin | Látás és bőr normál állapotának fenntartása, immunrendszer működése, sejtek differenciálódása | Máj, hal, tojássárgája, tej, tejtermékek |
B1-vitamin | tiamin | vitamin | Idegrendszer, izmok és szívizom működése, energia-anyagcsere, vérképződés, savtermelés, szellemi funkciók és agyi tevékenység fenntartása | Zöldség, gyümölcs, olajos magvak, tej, tejtermékek, hal, tojás, gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik |
B2-vitamin | riboflavin | vitamin | Szervezet energiatermeléséhez nélkülözhetetlen, vérképzés, légzési folyamat, antitest-termelés, növekedés, szaporodás, látás | Tej, tejtermékek, tojás, máj, vese, élesztő, spenót, sóska, teljes kiőrlésű gabonafélék |
B3-vitamin | niacin | vitamin | Ideg-, keringési- és emésztőrendszer működés, méregtelenítés, koleszterin és a nemi hormonok képződése | Sovány húsok, hal, máj, magvak, élesztő, korpa, tojás, zöldségek, hüvelyesek, avokádó, füge, szilva, teljes kiőrlésű gabonafélék |
B5-vitamin | pantoténsav | vitamin | Intermedier anyagcsere, idegrendszer normális működése, fáradtság és a kifáradás csökkentése, mentális teljesítmény, nemi hormonok stimulálása, kortizon kiválasztása | Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, máj, hering, marha- és sertéshús, tojás, tej, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse |
B6-vitamin | piridoxin | vitamin | Idegrendszer normál működése, vörösvérsejtek képződése, fáradtság csökkentése, hormonális aktivitás szabályozása | Máj, csirke- és sertéshús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojás, liszt, burgonya, szójabab, földimogyoró |
B7-vitamin | biotin | vitamin | Energiatermelő anyagcsere-folyamatok segítése, idegrendszer és pszichológiai funkciók normál működése, bőr és haj normál állapota | Tojássárga, szójabab, máj, kukorica, élesztő, tej |
B9-vitamin | folsav | vitamin | Fáradtság csökkentése, vérképződés, sejtosztódás, normál pszichológiai funkció fenntartása | Leveles zöldségek, kacsa-, liba-, sertés-, szarvasmarha máj, teljes kiőrlésű gabonafélék |
B12-vitamin | vitamin | Idegrendszer normál működése, vörösvérsejtek képződése, fáradtság csökkentése, normál pszichológiai funkciók fenntartása | Sertés- és marhamáj, hering, lazac, tejtermékek, tojás | |
C-vitamin | aszkorbinsav | vitamin | Ideg- és immunrendszer normál működése, segíti a kollagénképződést és ezen keresztül a csontok, a porcok, a bőr, az erek normál állapotának fenntartását | Paprika, brokkoli, kelbimbó, karalábé, karfiol, narancs, citrom, kiwi, édesburgonya |
D-vitamin | kalciferol | vitamin | Normál csontozat és fogazat fenntartása, valamint egészséges izomműködés, kalcium és foszfor normál felszívódása | Csak étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. Megtalálható halakban, halak májában, tojássárgájában, dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok). |
E-vitamin | tokoferol | vitamin | Gátolja a vérrögképződést, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez | Növényi olajok, magvak, édes burgonya, búzacsíra |
K-vitamin | vitamin | Véralvadás-szabályozó, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, normál csontozat fenntartását | Káposzta, brokkoli, spenót, bimbós kel, paraj, tej- és tejtermékek, máj | |
Foszfor | P | ásványi anyag | Energiaháztartás kulcseleme, csontozat és fogazat fenntartása, energiatermelő anyagcsere-folyamatok | Tej, tejtermékek, tojás, hal, vörös húsok, csirke, magvak, hüvelyesek, gabonaőrlemények, élesztő, banán |
Kalcium | Ca | ásványi anyag | Csontok és a fogak felépítése, idegrendszer működése, véralvadás, izmok összehúzódása | Tej, tejtermékek, húsok, tojás, avokádó, brokkoli, cukorborsó, dinnyék, eper, datolya, diófélék, mák, petrezselyem, metélőhagyma, sóska, paraj, bab, mazsola, szójaliszt, teljes kiőrlésű gabonafélék |
Kálium | K | ásványi anyag | Ideg- és izomműködés, sav-bázis egyensúly, vérnyomás | Burgonya, bab, lencse, borsó, szója és szójakészítmények, spenót, paradicsompüré, banán, narancs, szilva, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, füge, kávé, tea |
Klór | Cl | ásványi anyag | só-víz háztartás, sav-bázis egyensúly fenntartása | Konyhasó |
Magnézium | Mg | ásványi anyag | Csont- és fogképzés, izom- és idegrendszer működés, fáradtság és kifáradás csökkentése | Zöld színű növények, magvak, dió, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek |
Nátrium | Na | ásványi anyag | Ingerületátvitel, izomműködés, a szervezet só-víz háztartása egyensúlyának fenntartása | Minden élelmiszerünkben megtalálható, legfőbb forrása a konyhasó, valamint sok fűszerkeverék |
Króm | Kr | nyomelem | Makrotápanyagok (szénhidrát, fehérje és zsír) normál anyagcseréje, vércukorszint fenntartása | Teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek, hús, sörélesztő |
Vas | Fe | nyomelem | Oxigén felvétele és a szövetekhez szállítása, hemoglobin- és vörösvérsejt képződés, immunrendszer, energiatermelő anyagcsere-folyamatok | Hús, hal, belsőség, tojás, zöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök |
Jód | I | nyomelem | Anyagcsere szabályozása, növekedés, idegrendszer és pajzsmirigy normál működése, bőr állapotának fenntartása | Jódozott só, hal, kagyló- és rákfélék |
Réz | Cu | nyomelem | Enzimek, csontok, kötőszövet és vörösvérsejtek kialakítása, hozzájárulás a bőr és haj pigmentációjához, idegrendszer és immunrendszer normál működése | Hüvelyesek, máj, gabonafélék, mogyoró, tökmag, lencse, fekete melasz, tej, élesztő, gomba, egres, retek, szója, csokoládé, sárgaborsó, bab |
Mangán | Mn | nyomelem | Szénhidrát- és zsíranyagcsere, fehérjeszintézis, csontozat fenntartása, kötőszövet-képződés | Teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, bab, zöld zöldségek |
Szelén | Se | nyomelem | Enzimalkotó, haj és köröm egészségének fenntartása, valamint hozzájárul az immunrendszer és a pajzsmirigy normál működéséhez | Brokkoli, hagyma, teljes kiőrlésű gabonafélék, hús, hal |
Cink | Zn | nyomelem | DNS-szintézis, termékenység és szaporodás fenntartása, normál csontozat, haj, köröm és bőr fenntartása, sejtek regenerációja, sebgyógyulási folyamat, növekedés | Kagyló- és rákfélék, hús, máj, tojás, hüvelyesek magja, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék |
Fluor | F | nyomelem | Csontok és fogak szilárdságának biztosítása, dentin képződése, csontállomány felépítése | Ivóvíz, ásványvíz, tea |
Kobalt | Co | nyomelem | Redoxifolyamatok, a B12-vitamin szintéziséhez elengedhetetlen | Tojás, bab, burgonya, körte, tej, vaj, spenót, hüvelyesek, húsok, tenger gyümölcsei |