Hírek

Tizenegy csapattal startolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről.

A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára vasárnap Tiszafüreden.

Steiner Attila fontos problémának nevezte a hulladékok okozta környezetszennyezést, amelyet a kormányzat is felismert. Pozitív fejlemény szerinte, hogy egyre több állampolgár, önkormányzat és civil szervezet is tesz ez ellen, amit a PET Kupa is igazol.

A cél a körforgásos gazdaságra történő átállás, amely során az értékes anyagokat vissza tudják emelni a gazdasági körforgásba – mondta, megjegyezve: a PET-palackokat csaknem százszázalékosan újra is lehetne hasznosítani.

Javasolta a hulladékradar applikáció letöltését, amelyen be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakatokat, a bejelentést pedig továbbítják az illetékes hivataloknak, önkormányzatoknak.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette: július elsejétől az egyszer használatos műanyagok használatát szigorítják. Továbbá át fognak adni idén is három, pillepalackból épült kikötőt a Tiszán. Lezárult emellett a „mosolygós zsák akció”, amely során a PET Kupa résztvevői a Tisza-tó árteréből gyűjtöttek zsákokban hulladékot, ezt a programot is szeretnék folytatni.

Tiszafüred, 2021. június 13. Az egyik csapat a II. Tisza-tavi PET Kupa megnyitóján Tiszafüreden 2021. június 13-án. Saját építésû pillepalackhajóikon tizenegy csapat indult el a folyótisztító és hulladékgyûjtõ vízi rendezvényen, amelynek végállomása Kisköre. MTI/Czeglédi Zsolt

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója, a Természetfilm.hu elnöke elmondta: határon átnyúlva, több országgal együttműködve igyekeznek kezelni a nemzetközi folyószennyezések problémáját. Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője azt mondta, hogy tavaly ősszel hét tonna hulladékot gyűjtöttek össze a tó árterében, de a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű szemetet hoztak Ukrajna és Románia felől.

A csapatok munkáját – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával készült – tavaly debütált, gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, és a versenyen ott lesz a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hajó, az M.V. PETényi is.

A központi szerepet ellátó anyahajó öt éve van vizen, egyes napokon 1,5-2 tonna hulladékot is elszállít. Teljes körű felújítása tavasszal vált időszerűvé.

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása.

A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Kiskörei Strandon, június 15-én lesz. A II. Tiszai PET Kupa tizenegy rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI