Tippek

Szelektív hulladékgyűjtés kisokos

A hulladék újrahasznosításának elengedhetetlen feltétele a szelektív hulladékgyűjtés. Nemcsak a fémet, papírt, üveget, műanyagot, hanem a lomot, textilt, szerves eredetű és veszélyes hulladékot, illetve az elektromos- és elektronikai termékeket is külön kell választani.

A leggyakoribb félelem vagy kifogás a szelektív gyűjtésnél az, hogy a szemétszállítók úgyis összeöntik a hulladékot, de valójában ez nem érdekük, mivel a bevételük az újrafeldolgozható anyagokból származik. Ahol nem különrekeszű kukásautóval szállítják el a szelektív hulladékot, ott zsákokban gyűjtik a különféle hulladékokat és utólag válogatják.

Fontos az öblítés!

Az öblítés elsősorban a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése miatt fontos, de nem elhanyagolandó a higiéniai ok sem. Ne csak az étellel szennyezett tartályokat öblítsük ki, hanem az összes olyan dobozt, flakont, amely valamilyen anyag tárolására szolgált, mint például mosóporos, samponos, balzsamos flakonok vagy szappantartó tégelyek.

Melyik kukába mi megy?

Kék = papír hulladék – újság, könyv, tiszta csomagolópapír, összehajtott papír- és kartonpapír dobozok, füzetek, hullámpapírok, irodai papírhulladék, szórólapok, reklámkiadványok

Sárga = műanyag és fém hulladék – PET-palackok kilapítva, és ezek lecsavart kupakjai, tejfölös és joghurtos poharak, szennyezetlen műanyag szatyrok, tasakok, fóliák, buborékfólia, flakonok (pl. samponos, mosószeres), PET, HPDE, LPDE, PP jelzésű műanyagok, konzerves dobozok, üdítős, sörös fém- és alumíniumdobozok, alufólia, fém zárófedelek és kupakok, evőeszközök.

Zöld = színes üveghulladék – borosüveg, pezsgősüveg, sörösüveg, röviditalos üveg

Fehér = fehér üveghulladék – befőttesüveg, bébiétel, italosüveg

Mit ne rakjunk a szelektív hulladékgyűjtőbe?

Egyes fémbelsejű fóliákat (pl. chipses zacskó, csokoládépapír) nem lehet újrahasznosítani, mivel ezek a csomagolások kompozitnak minősülnek.  A kompozit anyagok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. Ezek sem műanyagként, sem fémként nem hasznosíthatók újra, így a vegyes hulladék közé kell őket dobni.

Az üveghez nem dobhatunk ablaküveget, tükröt, villanykörtét, szemüveget, neoncsövet, hőálló üvegtálat, porcelánt, kerámiát, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üvegeket.

A műanyaghoz nem mehet: kazetta, CD, műanyag játékok, fogkefe, fémbelsejű fóliák, habtálcák, hungarocell, ételmaradékokkal vagy vegyszerrel szennyezett, elöblítetlen műanyag és fémdobozok, gyógyszereslevél. Az úgynevezett lebomló műanyagok sem gyűjthetők a többi műanyaggal együtt.

A kék kukába vagy zacskóba nem rakhatunk zsíros, szennyezett, ételmaradékos papírt, blokkot, nyugtát, közlekedési jegyeket, sorszámokat, indigót, faxpapírt, használt egészségügyi papírt (zsebkendő, szalvéta, betét), olyan műanyag réteggel bevont papírcsomagolásokat, mint az elviteles kávéspohár.

Mi legyen a kupakkal?

A legtöbb esetben a kupakok másféle műanyagból készülnek, mint a flakonok, palackok és ezért máshol és más technológiával dolgozzák majd fel őket. Így javasolt a kupakokat és fedőket lecsavarva bedobni a szelektív gyűjtőbe.

Forrás: EcoAlliance

Jelölések a csomagolásokon

Tidyman – Arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk és a termék csomagolásától a legmegfelelőbb módon szabaduljunk meg.

Green Dot – Az európai Extended Producer Responsibility (kiterjesztett gyártói felelősség) védjegye. A fogyasztó számára azt a jelentést közvetíti, hogy a védjeggyel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesíti a hulladék-hasznosítási kötelezettségét. Önmagában nem számít környezetvédelmi nyilatkozatnak.

Möbius szalagként ismert körbefutó nyíl annyit jelent, hogy a termék újrahasznosítható. a gyártók általában saját maguk tüntetik fel a saját termékeiken, ezért nem mindig tudható, hogy miben áll az újrahasznosíthatóság, és az sem, hogy valós-e.

Műanyag típusok

Nem mindegyik típusú műanyagra létezik újrafeldolgozási technológia vagy ha mégis, akkor nem minden esetben gazdaságos. A háromszögben feltüntetett PIC kódok (Packaging Identification Code) azt jelölik, hogy a csomagolás milyen típusú műanyagból készült. A 3-as, 6-os és 7-es jelölésű műanyagokat a kommunális hulladékba kell rakni, a többi újrahasznosítható.