A sokféle lencseváltozatot általában színük alapján különböztetik meg és nevezik el.
A lencsének több mint fele szénhidrátból áll, 25% fehérjét és csupán 1,4% zsírt és tartalmaz. Nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található benne.
Rendszeres fogyasztása támogatja a folyamatos bélmozgást, javítja az emésztést és az általános bélműködést. A lencsében lévő polifenol vegyület erős antioxidáns, gyulladásgátló és idegvédő hatású. Csökkenti a rossz koleszterinszintet, javítja a vércukorszintet, védi a szívet és hozzájárul az egészséges vérnyomáshoz.
Jótékony hatásai közé sorolhatjuk még: nyugtat, jót tesz a szemnek, javítja a májfunkciókat, csökkenti a változókor tüneteit, segíti a hajnövekedést és támogatja a sebgyógyulást.
A barna lencséből érdemes levest és főzeléket készíteni, zöldből salátát és levest, főzeléket, a vörös lencséből pedig krémes levest szoktak főzni.