Hüvelyesek

Borsó

A borsó tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye, fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban. Három fajtacsoportot különböztetünk meg: cukorborsó (a terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják), kifejtő borsó (magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé), velőborsó (a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad)

A zöldborsóban 1:1 arányban található a magnézium és kalcium, ez pedig elősegíti a kalcium felszívódását a csontokba. Ez a magas magnézium tartalom ugyanakkor elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegségeinek gyógyulását.

Jelentős cukor- és fehérjetartalma mellett értékét főleg az A, B1 és C vitamin, valamint foszfor-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma adja.

Rostjainak köszönhetően segíti az emésztést, normalizálja a vérnyomást, segít kordában tartani a ,,rossz” koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is. A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre.

Hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez, ásványi só-tartalmának köszönhetően elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.