Magvak

Napraforgómag

Manapság a világ étolaj gyártásnak egyik alapnövénye a napraforgó, mely Mexikóból került be Európába.

A napraforgómag igazi B-vitamin bomba. A napraforgó csírája még ennél is gazdagabb, mert nem csak a B-vitaminban bővelkedik, hanem káliumban, kalciumban, vasban, és az oly szükséges D-vitaminban is.

Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Mértékkel fogyasztva fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert e zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Ezt a hatást támogatja fitoszterol-tartalma is.  

Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Különösen magas arányban tartalmaz E-vitamint és a szelént, 30g héjas mag a napi javasolt E-vitamin bevitel 37%-át tartalmazza, szelénből pedig 32%-ot.

A mag ráadásul nem csak hogy finom, hanem a fogyást is elősegíti, mivel tele van fitokémiai anyagokkal, melyek beindítják az emésztést. Kezelheted vele a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van.