Magvak

Kesudió

A kesudió valójában egy gyümölcsfa termése, a kesualma végén található húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik.

A kesudióban nagyon sok értékes táp- és ásványi anyag található, többek között a nátriumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és szelént, vitaminokból pedig elsősorban folsavat, kolint, valamint K vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben. A kesudió antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is magas, amely a szabad gyökök semlegesítésével hozzájárulhat a sejtek öregedésének lassításához.

Túlnyomó részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Jó hatással van a koleszterinszintre, megvéd az epekő kialakulásától, kiemelkedő fehérjetartalma van. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, pozitív hatása van a sztresszel szembeni harcban, támogatja az agy működését és kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel.

Magas zsírtartalma ellenére is segít a fogyásban. Az kesudióban található zsírok eltelítenek, segítik a tápanyagok és a zsírban oldódó ásványi anyagok felszívódását.