Magvak

Dió

Ősszel kezdetét veszi a diószezon, amely nemcsak ízletes alapanyag, hanem az egészségre is számos jó hatással van. Közel 20 diófajt különböztetünk meg.

A dió kiváló fehérje forrás, magas rost-, antioxidáns- és fitoszterin-tartalommal rendelkezik. A fehérje mellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz, kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás.  A dió energia-sűrűsége nagy, nagyobb mennyiségben olajsavat és linolsavat, továbbá alfa-linolénsavat tartalmaz. Rostforrásként is megállja a helyét.

Értékes omega-3-zsírsavforrás, amely csökkentheti a vér káros koleszterinszintjét, segíti az emésztést, eltelít és hosszú időre energiával lát el. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, javítja a véredények működését. A dió fogyasztása segíti a memóriát, magas magnézium tartalmának köszönhetően oldja a stresszt.