Magvak

Mandula

A mandula magja lehet édes (Prunus amygdalus dulcis) vagy keserű (Prunus amygdalus amara). A keserűmandulával azonban vigyázni kell, ciánglikozidot (amigdalint) tartalmaz, amely nagyobb mennyiségben rosszullétet, akár halált is okozhat.

Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kalcium, magnézium említendő, nyomelemei közül a vas, mangán, cinkkiemelendő, kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Szénhidráttartalmát alapvetően rostok adják. Antioxidánsok közül E-vitamin található meg benne nagy mennyiségben, ami külsőleg is hasznos. Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, kiegyensúlyozó hatással van koleszterinszintünkre. A benne lévő cink és egyéb fitonutriensek biztosítják az agyunk védelmét.

A mandulában lévő zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok lassítják a vérben lévő glükóz felszívódását, feldolgozását, így kiegyensúlyozó hatással vannak a vércukor szintre. Emellett a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentik.