A csicseriborsó leginkább a reform és vegán konyhákban van jelen a mindennapokban. Kitűnő növényi fehérjeforrás, magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható.
Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket.
Élelmi rostokban gazdag, támogatja emésztésünk munkáját és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, lassú felszívódása miatt mérsékeli a vércukorszintet.
Depresszióra és kimerülésre is hatékony, magas folsav és triptofántartalma szülés utáni depresszióban szenvedőknek, fáradt és kimerült személyeknek nyújthat segítséget. Vastartalma növeli az energiánkat, kimondottan fontos alapanyag menstruáló- és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára.
Kevés kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is tökéletesen beleillik.