Tippek

A három R: Reduce, Reuse és Recycle

A hulladéklerakókban lévő szemét metángázokat juttat a levegőbe, ami nemcsak a közvetlen környezetünket, hanem a vizet is szennyezi. A hulladékcsökkentésre többféle lehetőség áll rendelkezésünkre és akkor a leghatékonyabb, ha ezeket együtt használjuk a hétköznapokban.

Reduce vagy Csökkentés – az első és legfontosabb lépés a hulladék termelésének csökkentése. Vásárlásnál vegyük figyelembe a termék élettartamát és ennek tudatában hozzuk meg a döntésünket. Kerüljük az impulzusvásárlást, elromlott tárgyainkat próbáljuk megjavíttatni, amennyiben van rá lehetőség vásároljunk használt vagy újrahasznosított termékeket. Kerüljük a felesleges csomagolásokat és az egyszer használatos tárgyakat.

Reuse vagy Újrafelhasználás – fő célja az ember által készített, nem természetes, tartós, hulladékká váló anyagok újrahasznosítása. Ez a módszer hatékony lehet egyes termék élettartamának a meghosszabbításához. A csomagolás újrahasználatának egyik formája, ha azt a fogyasztótól visszagyűjtik, ilyen például a szelektív szemétgyűjtés. De természetesen az is újrahasználatnak minősül, ha a befőttesüvegeket otthon lekvárfőzéskor újra felhasználjuk.

Recycle vagy Újrafeldolgozás – a hulladék anyagában történő újrahasznosítás. A hulladékokat anyaguk szerint különválogatva másodlagos nyersanyagként dolgozzák fel és új termékeket állítanak elő belőle. Az újrafeldolgozás jelenlegi leggyakoribb fajtája a mechanikus feldolgozás. Ez alatt a hulladék tisztítását, újraolvasztását, valamint feljavítását értjük.

Az Eurostat szerint az Európai Unióban egy átlagos fogyasztó 4,8 tonna hulladékot termel évente. A legnagyobb kihívást a műanyagok jelentik, hiszen ezeket legnehezebb visszaforgatni a gazdaságba.

A műanyaghulladékok nagy része a háztartásokból és az élelmiszeriparból kerül ki, elsősorban csomagolóanyagok formájában. Ezért az EU által kitűzött cél, hogy 2025-re az összes csomagolási hulladék 65%-a újrafeldolgozásra kerüljön, és hogy a műanyag palackok legalább 25%-ban újrahasznosított alapanyagból készüljenek.