Olajok

Kókuszolaj

Más főzőolajokkal ellentétben nagy az ellenálló képessége a hevítéssel szemben, a kókuszpálma magjának szárított beléből készül. Többféle formában előállítható:

  1. a szűz kókuszolajat nem hirdrogénizálták, finomították, színtelenítették vagy szagtalanították, viszont hőkezelték. Préseléssel állítják elő.
  2. a hidegen sajtol kókuszolaj nem összetévesztendő a szűz kókuszolajjal, előbbi a kókuszolaj legtisztább formája, hiszen egyedül ez tartalmazza a kókuszdió összes pozitív tulajdonságát és még a szerkezete sem módosult, mivel hidegen sajtolással állították elő.
  3. finomított kókuszolaj – ennek a folyamata a leghosszabb, színtelenítik, szagtalanítják és finomítják, így elveszíti erős aromáját. Értékes vitaminokat és aminosavakat is veszít a hosszú folyamat során, viszont kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez.

A többi növényi eredetű zsiradékkal szemben több mint 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, ezen belül pedig nagy arányban tartalmaz közepes szénláncú zsírsavakból álló triglicerideket, amelyek könnyebben felszívódnak a szervezetben és gyorsabban keletkezik energia belőlük.

A kókuszolaj az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend részét képezheti, például a vaj és az állati eredetű sütőzsiradékok kiváltására. De manapság több nem megalapozott jótékony hatásról is olvashatunk az interneten azonban ezeket pillanatnyilag még nem sikerült meggyőző tudományos bizonyítékokkal igazolni.