Olajok

Olívaolaj

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból állítják elő és a mediterrán konyha alapvető hozzávalója. Minősége nemcsak az előállítástól, hanem a bogyó fajtájától is függ.

Típusok:

  1. Extra szűz – mechanikai úton előállított, első sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is.
  2. Szűz olívaolaj – ugyancsak mechanikai úton, de már a második vagy harmadik sajtolásból származik
  3. Sima, nem szűz olíva – a negyedik sajtolásból nyerik és nem csak mechanikai úton, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű

A szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (korábban F-vitaminnak is nevezték ezeket a zsírsavakat). A-, E-, D- és K-vitamint tartalma miatt erős antioxidáns, védi a szemeket, javítja az állóképességet, gyorsítja a sebgyógyulást és a sejtregenerálódást, lassítja az öregedést. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben, gyomorsavcsökkentő hatású. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható.

Az olívaolajban levő telítetlen zsírsavak csökkentik a “rossz” koleszterinszintet, a rendszeres fogyasztása eredményesen lép fel hosszú távon a csontritkulás ellen.

Főként az extra szűz olívaolaj ízértéke és egészségre gyakorolt pozitív hatása akkor marad magas, ha elsősorban sütés-főzés nélkül fogyasztjuk, salátára öntve, vagy ahogy a Földközi-tenger vidékén: friss kenyeret mártogatunk az olajba, és úgy fogyasztjuk.