Olajok

Lenmagolaj

Magas fehérjetartalmú, kiemelkedő a magnézium-, tiamin- és foszfortartalma, rostokban, A-, B-, C-, D- és E-vitaminba, ásványi anyagokban gazdag. Különlegessége, hogy Omega3 és Omega 6 zsírsavakat is tartalmaz és szervezetünknek mindkettőre szüksége van. Hidegsajtolási eljárással készült változatot érdemes használni, mivel így a lehető legkevesebb beavatkozás éri és megtartja hatóanyagainak nagy részét.

Jótékony hatásai: támogatja a koleszterinszint normalizálását és az emésztőrendszert, segíti az emésztést és megelőzi a székrekedést. A lenmag olajai véralvadás-csökkentő hatásúak. Karban tartja a szemünket és az agyunkat, cukorbetegség esetén képes befolyásolni a vér glükóz szintjét és segíti az inzulin működését. Általános gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nőknél kedvezően befolyásolja a női nemi hormonok egyensúlyát, és ezért a menopauza kellemetlen tüneteit is enyhítheti.

Ki ne fogyassza? Terhes nőknek és szoptatós anyukáknak nem javasolják. Fitoösztrogén-tartalma miatt azoknak sem javasolt, akik endometriózissal, emlő-, méh- vagy petefészek-daganattal, policisztás ováriummal küzdenek vagy akár alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szednek. Emésztést serkentő hatásai miatt pedig a Crohn-betegek, irritábilis bél szindrómában vagy colitis ulcerosaban sznvedők sem fogyaszthatják nagyobb mennyiségben.