Olajok

Napraforgóolaj

Az étolajok az előállításuk technológiája alapján lehetnek szűz, hidegen sajtolt és finomított étolajok. A napraforgóolaj a napraforgó magas olajtartalmú magjából sajtolással nyert étolaj. Hidegen sajtolt és finomított formában is létezik, a boltokban jellemzően ez utóbbival találkozunk.

Egyik fő összetevője a lenolajsav, ezenkívül olaj- és palmitinsavat, valamint lecitint, karotinoidokat, tokoferolt és jelentős mennyiségű A-, D-, és E-vitamint tartalmaz.

Magas zsírtartalma ellenére népszerű főzőolaj, számos jó hatása van az egészségre. Tökéletes arányban található benne egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsír, ami jó hatással van a koleszterinszintre, szív- és érrendszeri betegségekre.

A napraforgóolaj proteint tartalmaz, amelyeknek nagy szerepe van a szövetek felépítésében és helyrehozásában, valamint a hormonok és enzimek termelésében. Cinktartalma segít az egészséges immunrendszer fenntartásában és a sebek gyógyulásában. Sárgás színe a karotintartalmának köszönhető, így javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát is.

Magas kalóriatartalma miatt azonban a fontos a mértékletességet szem előtt tartani.