Az egészséges, gluténmentes és vegán étrend kialakításához szükség van néhány olyan élelmiszerre, ami egy átlagos háztartásban nem biztos hogy fellelhető. Ezzel a listával szeretnénk azoknak segíteni, akik még kezdő vegánok, vagy nem vegánok, de barátkoznak a gondolattal, vagy egyszerűen szeretnének kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztani, de nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. Katona Zsókának a Zsoka.VitAllaltól – aki mellesleg a Vegán és Gluténmentes rovataink szakértője is – a “bevásárlólistája” nem túl hosszú és nem is a legdrágább élelmiszerek vannak rajta.
Mi legyen a kamrában?
– csicseriborsó
– csicseriborsóliszt
– köles
– kölesliszt
– hajdinaliszt
– barna rizsliszt
– gluténmentes zabpehely
– gluténmentes zabpehelyliszt (aprítóban a zabpehely lisztté őrölhető 1-2 perc alatt)
– sárga vagy vörös lencse
– sima lencse
– bab
– gluténmentes tészta
– sörélesztő pehely
– útifűmaghéj
– rizs
– krumpli
– vörös, lila és fokhagyma
– kukorica dara
– kókuszvirág cukor
– agave szirup
– mák
– mandula/dió/ tökmag
– bio hidegen sajtolt napraforgó olaj
– kezeletlen kókuszolaj
– gluténmentes növényi tej
– gluténmentes növényi tejszín
– sűrített paradicsom
– fűszerek: Himalája só, bors, paprika, őrölt fehérbors, babérlevél, római kömény, kurkuma, gyömbér, rozmaring, majoranna, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, lestyán, fahéj, kakaópor
Sok sok zöldség és gyümölcs!
Persze más összetevőket is találhattok a receptjeiben, de az itt felsorolt alapanyagokból mindig lehet valami finomat főzni.