A tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék, hidegen sajtolással készítik.
Nyomelemei: foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán. Vitaminjai: E-, B1-,B2-, B6-, A-, C-, D-vitamin.
Jótékonyan hat a prosztata, illetve a húgyhólyag egészségére, segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. A benne lévő B-vitamin hozzájárul az idegrendszer jobb működéséhez. Rendszeres fogyasztása megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat is, a benne megtalálható fitoszterolok kiegyensúlyozóan hatnak a vér koleszterinszintjére, csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal pedig mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Az immunrendszer mellett az idegrendszert is erősíti, javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt.
Normalizálja a vércukorszintet és javítja az inzulinválaszt. Mivel antioxidánsokban gazdag, így gyulladáscsökkentő hatása van, elősegíti a bőr gyógyulását. A rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti, ugyanis védi a sejteket.
Emésztési problémákra is jó hatással van, képes ugyanis megszüntetni a puffadást, az émelygést és a görcsöket, jó a reflux tüneteinek enyhítésére, és támogatja a máj méregtelenítő munkáját is.