A dióolaj a diófa (Juglans regia) termésének bélzetéből sajtolt sötét sárga színű, jellegzetesen dióaromájú, kissé fanyar növényi olaj. Elsődlegesen ízesítő anyagként használják salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, desszertekhez.
Magas antioxidáns és vitamintartalma révén igazi öregedésgátló csodaszer, a télen kiszáradt bőrre remek megoldást nyújt nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. A dióhéjban található dióbél pontosan úgy néz ki, mintha egy kisméretű agy lenne, talán nem véletlen: kedvezően befolyásolja az agyműködést, javítja a memóriát és a szellemi képességeinket, természetes módon csökkenti a stresszt.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki, forrása az egészséges zsíroknak, amelyek fontosak a test megfelelő működéséhez. Jó hatással van a vérkeringésre és a hasnyálmirigyre, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, erősíti a hajhagymát, tisztítja a fejbőrt és a hajnak természetes ragyogást biztosít, táplálja a körmöket.
Inkább nyersen használjuk, salátákra, mártásokba, de akár palacsintatésztába is.