A burgonyafélék családjába tartozó növény, egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján. Számtalan fajtájának ismerjük, változékonyságát a bogyók mérete, száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.
Nagyon egészséges, kalóriaszegény zöldség, magas C-vitamin tartalommal, de megtalálható benne az E- és B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas is. Tartalmaz egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is, jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú és minimális szénhidrát található benne.
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól.
Ne csak belsőleg fogyasszuk, remek arctisztító pakolás is készíthető belőle a benne lévő enyhe savaknak köszönhetően.