Zöldségek

Káposzta

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is, további távoli rokon a retek és a torma.

A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz (100 gramm káposztában 40 milligramm C-vitamin van), valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. Ezen kívül A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is fellelhető benne. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát.

Jótékony hatásai: a benne levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak, antioxidánsokban gazdag, így védi a bőrt és megelőzi a bőr öregedését. Enyhíti a székrekedést és elősegíti a fogyást. Aminosavakban igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását. Antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésébe.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.