Zöldségek

Sárgarépa

A sárgarépa fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, hosszú ideje gasztronómiai palettánk szerves részét képezi.

Fontos biológiai hatóanyaga bétakarotin, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, valamint a hajhullás, bőrszárazság is ennek hiányára utalhat. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin, valamint a kálium, kalcium és magnézium. Ezen kívül található még benne folsav, vas, réz, foszfor és kén is.

A nyers sárgarépából a β-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható, tehát amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyagtartalmából a főzés során, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően lesznek számunkra elérhetőek.

Rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában. Jó vizeletható, máj- és epebántalmak kezelésére alkalmas, segít a szív- és érrendszer egészségét.