Zöldségek

Brokkoli

A brokkoli a vadkáposzta nemesített és termesztett változata, közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé.

Sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma is. C- és K-vitaminban igen gazdag: tíz deka nyers brokkoli a napi adagot fedezi mindkettőből. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Immunerősítő hatása van, bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint csonterősítőként. A brokkoliban lévő rafanin számottevő antibiotikus hatással rendelkezik. A kutatások is igazolták, hogy gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását.

A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Rendkívül magas antioxidáns-tartalma következtében valóságos ízületőr, de az ízületi gyulladások leküzdésében is rendkívül hasznos.

Keringésjavító és óv a vérszegénység ellen, sőt energiával is felölti a szervezetet. Emésztési problémákkal küzdők számára jó hír, hogy a káposztafélékhez képest lényegesen könnyebben emészthető, nem terheli meg a szervezetet.