Zöldségek

Karfiol

Elsősorban Európában népszerű zöldség, számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként, de fogyaszthatjuk akár nyersen is salátákban vagy savanyúságként.

Jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani, különösen a téli időszakban. Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. A C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12-vitaminon kívül az összes fajtát tartalmazza. Jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, és a mangán.

Nézzük a karfiol gyógyító erejét: erősíti az immunrendszert és az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul hála a komplex vitamin- és ásványianyag-tartalmának. Gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz, így természetes gyulladáscsökkentő. Hozzájárul az éles látáshoz, fontos forrása a kolinnak, egy B-vitaminnak, amelynek ismert a szerepe az agy fejlődésében.

Rostokban gazdag, ezért segíti az emésztést, támogatja a méregtelenítést és érelmeszesedés ellen is hatékony. Fogyókúrákban is előszeretettel használják, mivel energiatartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor magas telítő-értékkel párosul.