Zöldségek

Hagyma

A hagyma valójában egy gyűjtőfogalom, hiszem számos fajtáját termesztjük és használjuk: a vöröshagyma és a gyöngyhagyma hasonló ízűek és ugyancsak ételek ízesítésére használják, akárcsak a póréhagymát, a snidlinget, a fokhagymát és a kínai metélőhagymát.

Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz. Sok benne a természetes cukor, van benne A- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve sok rost.

Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Köhögés és megfázás ellen is kiváló, ilyenkor belső használata ajánlott. A hagyma értékes aktív összetevői között szerepelnek a rostok, amelyek különösen fontosak az egészséges emésztéshez.