Zöldségek

Uborka

Az uborka éppúgy rokonságba áll a sárgadinnyével, mint a cukkinivel és az egyik legegészségesebbként számon tartott zöldségféle. Többféle fajtáját ismerjük: az apró fürtös uborkák, amelyek 3-5 cm hosszúra nőnek, kitűnő savanyúság készíthető, az 5-7 cm-es példányok ideálisak kovászos uborkához, vegyes savanyúságokhoz, míg a sima héjú 20-40 cm közötti saláta- vagy kígyóuborka frissen fogyasztva a legízletesebb.

Az uborka lédús (95-97 %-ban tartalmaz vizet) és sok ásványi anyag található benne (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat), ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 15 kcal 100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz: a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint, némi A-elővitamint és E-vitamint. A vitaminok jórészt a héjban találhatók, ezért érdemes a friss, vegyszermentes zöldséget hámozás nélkül fogyasztani.

Magas víz- és rosttartalom az emésztést segíti, megelőzi a székrekedést. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító, étvágyjavító, savlekötő hatása van. Serkenti a hasnyálmirigy működését, az inzulin termelődését, ez pedig a vércukorszintet is csökkentheti.

Valóságos szépítőszer – nyugtató és bőrfiatalító hatásaiért sokan hálásak. Remekül hidratál, és belőle könnyen felszívódnak a tápanyagok, így pakolásként is gyakorta használják.