A mandulaolaj csak hidegkonyhai felhasználáshoz használható, vagyis alkalmazása után az ételeket már nem szabad hőkezelni. A mandula olaja enyhén édes ízű, tökéletesen illik a salátákhoz, dresszingekhez és szószokhoz. Édes, friss íze miatt kiváló kacsához, csirkéhez és halhoz egyarán.
Gazdag B1-, B2-, és B6-vitaminban és E-vitamint is tartalmaz.
A kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert és a vércukorszintre is jótékony hatással van. Fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást, véd a napsugarak káros hatásaitól is. Várandósság alatt használva segít megakadályozni a striák kialakulását a hason.
Külsőleg és belsőleg is használható, a benne nagy mennyiségben megtalálható E-vitaminnak köszönhetően sejtvédő hatású. Kivételes bőrtápláló és bőrlágyító hatású. Gyakran használják krémekben, masszázsolajokban, arcpakolásokban, testtejekben, stb.