A káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény, a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó közeli rokona. Érdekessége, hogy több C vitamint tartalmaz, mint a citrom (100 g karalábéban 62 mg C-vitamint található, míg 100 g citromban 53 mg).
Vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban igen gazdag, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, C-, K- és B-vitaminokat találhatunk benne. Kalóriatartalma rendkívüli alacsony. Gyógyhatásai: vas-, kalcium-, foszfor- és mangántartalmának köszönhetően védi a csontokat, magas rosttartalma ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, hozzájárul a vastagbél megtisztításához. A B- és az E-vitamin miatt a karalábé erősíti a szemet, javítja a látást.
Hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez, rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke vagy a szívroham rizikóját.