Most glutén és cukor mentes változatban készült. Másnap is puha és vanília öntettel tökéletes ünnepi desszert.
Hozzávalók egy kb. 20*20cm-es formához:
– 1 bögre (2,5 dl) darált mák
– 1 bögre durvára darált dió (darálás előtt mérjük ki az 1 bögrét)
– 1 bögre reszelt alma
– 2/3 bögre eritrit vagy ennek megfelelő cukor
– 1 bögre langyos víz
– 1 evőkanál citromlé
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 1 púpozott bögre kölesliszt
– 1 evőkanál útifűmaghéj
– 2 evőkanál olaj (kókusz, olíva)
A mákot, almát, diót elkeverjük az eritrittel.
A citromlevet a vízzel, a többi száraz összetevőt pedig egy külön tálban összekeverjük. Az egészet összeöntjük és adunk hozzá 2 evőkanál olajat (elhagyható), hogy ne száradjon ki olyan gyorsan. Elkeverjük alaposan egy nagyobb habverővel és egy sütőpapírral bélelt formába öntjük. 160 fokon (légkeveréses) kb. 20 percet sütjük. Egy villával ellenőrizhetjük, hogy megsült a közepe. Ha nem ragad rá a tészta a villára, akkor jó.