Gluténmentes Receptek Vegán

Töltött padlizsán

Nem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, de ha van egy kis idő és kedv főzőcskézni, akkor érdemes kipróbálni így is a töltött padlizsánt.

Krémes fokhagymás spenót és basmati rizs keveréke enyhén citromos besamelhez hasonló mártással leöntve.

Hozzávalók 4 főre:

– 2 közepes padlizsán

– 1 csomag fagyasztott leveles spenót (kb 400g)

– 200-250g (főzés előtt) basmati rizs

– 6-8 gerezd fokhagyma

– 4 dl kókusz vagy más főzőkrém (ne legyen túl sűrű vagy zsíros)

– 2x kb 3 evőkanál olíva olaj

– só, őrölt fehérbors

– 1 evőkanál citromlé

– 1 nagy evőkanál sörélesztő pehely

– 1 nagy evőkanál zabpehely vagy kölesliszt

A padlizsánokat hosszában ketté vágjuk és a belsejét egy tálba kanalazzuk.

A rizst puhára főzzük enyhén sós vízben.

A fokhagymákat szeleteljük és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. A félig már kiengedett fagyasztott, leveles spenótot és az elején félretett padlizsán-belsőt apróra vágva hozzáadjuk. Sózzuk, őrölt fehérborsot adunk hozzá és kicsit főzzük így (kb 5-10 percig), hogy a spenót teljesen kiolvadjon, a padlizsán pedig megpuhuljon. Felöntjük 2dl kókuszkrémmel és főzzük állandó kevergetés mellett 3-5 percig. Amikor kész lett, akkor összekeverjük a rizzsel és a padlizsánokba töltötjük, illetve a maradék tölteléket is a tepsire halmozzuk a padlizsán mellé.

A mártáshoz 2-3 evőkanál olajat hevítünk zabpehelylisszttel és felöntjük 2 dl kókuszkrémmel. Folyamatos kevergetés mellett (kézi habverővel) sűrítjük alacsony hőfokon és közben adunk hozzá citromlevet, sót, őrölt fehérborsot és sörélesztő pelyhet. Amikor besűrűsödött, akkor levesszük a főzőlapról és a padlizsánok tetejére, illetve a maradék töltelékre kanalazzuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréses) vagy 200 fokon (alul-felül sütés) kb 30-40 perc alatt készre sütjük.