Vannak zöldségek, amiknek nagyon jól áll a paradicsom. Ilyen a zeller, de lehet karfiollal is készíteni.
Hozzávalók 6-8 főre:
– 1 jó nagy zellergumó
– 5-6 gerezd fokhagyma
– 1 fej vöröshagyma
– 200-300g sűrített paradicsom
– 2 evőkanál olaj
– só
– bors
– igény szerint (lágyabb íze lesz) rizstej
Az összes zöldséget tisztítjuk és aprítjuk, majd egy mélyebb edényben az olajon megpirítjuk. Ettől sokkal jobb íze lesz a levesnek. Annyi vizet engedünk hozzá, hogy éppen ellepje a zellert és feltesszük főni. Forrás után fűszerezzük sóval és borssal, majd puhára főzzük az egészet. Amikor már megfőtt, akkor keverjük hozzá a sűrített paradicsomot és hagyjuk még 1-2 percet a főzőlapon, hogy összeérjenek az ízek, utána pedig turmixolhatjuk.
Turmixolás közben (botmixer a legpraktikusabb) önthetünk hozzá 2-3 dl rizstejet, amennyiben sűrűnek tűnik vagy egy kicsit lágyabb ízt szeretnénk cukor vagy édesítő hozzáadása nélkül. Amennyiben rakunk hozzá rizsitalt, még egyszer összeforraljuk maximum 1-2 percre.
Nagyon egyszerűen pirított hagymákkal és egy kis petrezselyemmel tálalhatjuk.