Gluténmentes Receptek Vegán

Paradicsomos zellerkrémleves

Vannak zöldségek, amiknek nagyon jól áll a paradicsom. Ilyen a zeller, de lehet karfiollal is készíteni.

Hozzávalók 6-8 főre:

– 1 jó nagy zellergumó

– 5-6 gerezd fokhagyma

– 1 fej vöröshagyma

– 200-300g sűrített paradicsom

– 2 evőkanál olaj

– só

– bors

– igény szerint (lágyabb íze lesz) rizstej

Az összes zöldséget tisztítjuk és aprítjuk, majd egy mélyebb edényben az olajon megpirítjuk. Ettől sokkal jobb íze lesz a levesnek. Annyi vizet engedünk hozzá, hogy éppen ellepje a zellert és feltesszük főni. Forrás után fűszerezzük sóval és borssal, majd puhára főzzük az egészet. Amikor már megfőtt, akkor keverjük hozzá a sűrített paradicsomot és hagyjuk még 1-2 percet a főzőlapon, hogy összeérjenek az ízek, utána pedig turmixolhatjuk.

Turmixolás közben (botmixer a legpraktikusabb) önthetünk hozzá 2-3 dl rizstejet, amennyiben sűrűnek tűnik vagy egy kicsit lágyabb ízt szeretnénk cukor vagy édesítő hozzáadása nélkül. Amennyiben rakunk hozzá rizsitalt, még egyszer összeforraljuk maximum 1-2 percre.

Nagyon egyszerűen pirított hagymákkal és egy kis petrezselyemmel tálalhatjuk.