Nem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, de ha van egy kis idő és kedv főzőcskézni, akkor érdemes kipróbálni így is a töltött padlizsánt.
Krémes fokhagymás spenót és basmati rizs keveréke enyhén citromos besamelhez hasonló mártással leöntve.
Hozzávalók 4 főre:
– 2 közepes padlizsán
– 1 csomag fagyasztott leveles spenót (kb 400g)
– 200-250g (főzés előtt) basmati rizs
– 6-8 gerezd fokhagyma
– 4 dl kókusz vagy más főzőkrém (ne legyen túl sűrű vagy zsíros)
– 2x kb 3 evőkanál olíva olaj
– só, őrölt fehérbors
– 1 evőkanál citromlé
– 1 nagy evőkanál sörélesztő pehely
– 1 nagy evőkanál zabpehely vagy kölesliszt
A padlizsánokat hosszában ketté vágjuk és a belsejét egy tálba kanalazzuk.
A rizst puhára főzzük enyhén sós vízben.
A fokhagymákat szeleteljük és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. A félig már kiengedett fagyasztott, leveles spenótot és az elején félretett padlizsán-belsőt apróra vágva hozzáadjuk. Sózzuk, őrölt fehérborsot adunk hozzá és kicsit főzzük így (kb 5-10 percig), hogy a spenót teljesen kiolvadjon, a padlizsán pedig megpuhuljon. Felöntjük 2dl kókuszkrémmel és főzzük állandó kevergetés mellett 3-5 percig. Amikor kész lett, akkor összekeverjük a rizzsel és a padlizsánokba töltötjük, illetve a maradék tölteléket is a tepsire halmozzuk a padlizsán mellé.
A mártáshoz 2-3 evőkanál olajat hevítünk zabpehelylisszttel és felöntjük 2 dl kókuszkrémmel. Folyamatos kevergetés mellett (kézi habverővel) sűrítjük alacsony hőfokon és közben adunk hozzá citromlevet, sót, őrölt fehérborsot és sörélesztő pelyhet. Amikor besűrűsödött, akkor levesszük a főzőlapról és a padlizsánok tetejére, illetve a maradék töltelékre kanalazzuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréses) vagy 200 fokon (alul-felül sütés) kb 30-40 perc alatt készre sütjük.