Ezeket az egyszerű, különleges hozzávaló nélkül is elkészíthető kencék külön-külön is nagyon finomak, de így szépen rétegezve még ünnepi is lehet.
1. réteg – lencsekrém:
– 500 g főtt, leszűrt lencse (vagy konzerv, ami adalék mentes)
– 1 nagy fej lilahagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 3 nagyobb evőkanál kókuszzsír
– Só
– Majoránna
A hagymákat pirítjuk a kókuszzsíron, majd hozzáadjuk a lencsét és a fűszereket. Összefőzzük pár perc alatt, majd botmixerrel turmixoljuk nem teljesen krémesre. Egy üvegtálba szilikonos sütőpapírt teszünk és az alján elsimítjuk a krémet.
2. réteg- vöröslencse bolognai sűrűbbre főzve
– 200g vörös lencse
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 150g sűrített paradicsom
– 3 evőkanál kókuszzsír
– Só
– Bors
– Oregánó
– Bazsalikom
– Petrezselyem
A hagymákat az olajon dinszteljük, majd a mosott vörös lencsét és 2x annyi vizet adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a lencse teljesen szétfőtt. Hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldfűszereket, 1-2 perc alatt összefőzzük, majd a hagymák miatt ezt is kicsit turmixoljuk.
A kissé már kihűlt 1. rétegre öntjük.
3. réteg- sok fokhagymás fehér babkrém
– 2-300g főtt vagy konzerv cannellini bab
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál kókuszzsír
– Só
A hagymákat az olajon kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt babot. Amennyiben szükséges sózzuk és krémesre turmixoljuk. Ez az utolsó réteg, amit a kicsit kihűlt többi krém tetejére simítunk.
3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy kihűljön az összes réteg. Átfordítotjuk egy másik sütőpapírra, ami alá egy nagyobb vágódeszkát teszünk, de simán ki is emelhető a formából. Óvatosan szeleteljük.
Elég nagy adag, de jól fagyasztható.