A vöröslencse nem csak főzeléknek vagy “bolognainak” finom, hanem így fasírtnak/pogácsának is tökéletes! Bármilyen extra zöldség jól áll neki.
Hozzávalók (1 nagy tepsi kb 4 éhes felnőtt)
– 200g vöröslencse
– 1 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 db közepes répa reszelve
– 1 pici konzerv kukorica
– csicseriborsó liszt
– 1-2 evőkanál olaj + 1 pici a tepsi aljára vagy sütőpapír
– só
– őrölt fehérbors
A hagymákat apróra vágjuk és dinszteljük egy kis olajon, majd hozzáadjuk az átmosott lencsét és felöntjük kb. kétszeres vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk félig megfőni a lencsét (forrástól számított nagyjából 10 perc).
Hozzáadjuk a reszelt répát és ha nagyon elfő vagy kevés a víz, akkor adhatunk még egy picit hozzá. Amikor a lencse megpuhult, akkor tesszük bele a kukoricát. Lefedve hagyjuk a főzőlapról levéve pihenni (kb. 10-15 percet) aztán hozzákeverünk annyi csicseriborsó lisztet, hogy pont jól formázható, de kicsit ragadós masszát kapjunk. Egy nagy, kiolajozott tepsire 2 kanál segítségével lapos kupacokat formázunk, majd 180 fokon (légkeveréses ) maximum 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor kívül már ropogós, de belül puha.
Tepsiben sült cékla-répa- lila és vöröshagyma- burgonya volt a köret.