A legegyszerűbb kence, ami a fűszerekkel együtt is csak 5 összetevőből áll. Ez most brokkoliból készült, de karfiolból is finom, vagy csicseriborsó konzervből répával színesítve is tökéletes pirítós/lepény/ropogós feltét.
Hozzávalók kb 4 főre:
– 500g brokkoli
– 1 nagy, púpozott evőkanál kókuszzsír (szilárd állapotban)
– só
– őrölt fehérbors
– 2 gerezd fokhagyma/ ennek megfelelő fokhagyma granulátum
A brokkolit először rózsákra szedjük és a szárát megtisztítjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg megpuhul, de nem esik szét és nem vesztette el a színét. Szűrőn hagyjuk lecsöpögni, mert fontos, hogy ne legyen nagyon vizes. Egy serpenyőben a kókuszzsíron megpirítjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a lecsöpögtetett brokkolit, majd sózzuk és borsozzuk. Nem kell sokáig pirítani, pár perc elég hozzá, hogy az ízek összesüljenek. Az olajjal együtt átöntjük egy aprítóba és krémesre turmixoljuk.
Formába tesszük éjszakára (szilikonos forma vagy sütőpapírral bélelt egyéb forma vagy edény is megfelel) és a hűtőben reggelre szépen összeállt. Természetesen melegen és formázás nélkül is pont ilyen finom!