Gluténmentes Receptek Vegán

Rétegezett sima és vörös lencse fokhagymás fehérbab krémmel

Ezeket az egyszerű, különleges hozzávaló nélkül is elkészíthető kencék külön-külön is nagyon finomak, de így szépen rétegezve még ünnepi is lehet.

1. réteg –  lencsekrém:

– 500 g főtt, leszűrt lencse (vagy konzerv, ami adalék mentes)

– 1 nagy fej lilahagyma

– 3 gerezd fokhagyma

– 3 nagyobb evőkanál kókuszzsír

– Só

– Majoránna

A hagymákat pirítjuk a kókuszzsíron, majd hozzáadjuk a lencsét és a fűszereket. Összefőzzük pár perc alatt, majd botmixerrel turmixoljuk nem teljesen krémesre. Egy üvegtálba szilikonos sütőpapírt teszünk és az alján elsimítjuk a krémet.

2. réteg- vöröslencse bolognai sűrűbbre főzve

– 200g vörös lencse

– 1 fej vöröshagyma

– 2 gerezd fokhagyma

– 150g sűrített paradicsom

– 3 evőkanál kókuszzsír

– Só

– Bors

– Oregánó

– Bazsalikom

– Petrezselyem

A hagymákat az olajon dinszteljük, majd a mosott vörös lencsét és 2x annyi vizet adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a lencse teljesen szétfőtt. Hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldfűszereket, 1-2 perc alatt összefőzzük, majd a hagymák miatt ezt is kicsit turmixoljuk.

A kissé már kihűlt 1. rétegre öntjük.

3. réteg- sok fokhagymás fehér babkrém

– 2-300g főtt vagy konzerv cannellini bab

– 4-5 gerezd fokhagyma

– 2 evőkanál kókuszzsír

– Só

A hagymákat az olajon kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt babot. Amennyiben szükséges sózzuk és krémesre turmixoljuk. Ez az utolsó réteg, amit a kicsit kihűlt többi krém tetejére simítunk.

3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy kihűljön az összes réteg. Átfordítotjuk egy másik sütőpapírra, ami alá egy nagyobb vágódeszkát teszünk, de simán ki is emelhető a formából. Óvatosan szeleteljük.

Elég nagy adag, de jól fagyasztható.